Friday, 23 December 2016

GALERIA # Oldtown White Coffee @ Padang Ipoh

Opposite to Padang Ipoh, bangunan pun vintage sangat.

Luaran saja vintage, dalaman moden macam lain-lain premis O-W-C juga.

Lepak-lepak hirup kopi sambil belek-belek majalah.

Kesinambungan cerita sewaktu aku bawa anak ke tournament di Padang Ipoh baru-baru ini. Masuk waktu lunch hour, bukan nak makan sangat cuma nak hirup-hirup dan munchu-munchy.

Malas pergi jauh, sebelah sahaja Padang Ipoh ada deretan kedai makan, bangunan pun agak vintage. Tapi semua tutup kecuali Oldtown White Coffee.

Aku kalau ke O-W-C bukan kejar kopi sangat, tapi aku mesti order mee kari. Meletop memang marbeles aku rasa. Kenyang pun boleh jadi lapar balik kalau teringatkan mee kari di O-W-C !

Minum aku tak memilih sangat, jika panas memang aku cari something yang berais. Lama sangat aku pun dah lupa makan apa ari tu.

Pic minum-minuman dan makan-makanan pun aku tak snap sebab sebelah meja aku ada mat dan minah salleh. Naik segan aku beb !

Nama jalan, lokasi O-W-C Padang Ipoh.

O-W-C nun di hujung sana, yang ada pokok rendang !

Panas-panas minum cendol memang layan, tapi tutup daaaaa !

Aku nampak sekitar Padang Ipoh ini agak ramai juga pelancong asing berkeliaran. Area sini memang kombinasi bangunan vintage dan moden. Ramai photog2 yang usung DSLR ke hulu ke hilir.

Aku pula usung anak bongsu yang merengek tanpa henti ! Tak berapa nak explore sangat. Maybe next time aku datang sendiri, berbaloi untuk berpanas semata-mata nak abadikan keunikan Ipoh pada lensa kamera.

- Ketam Batu -

Thursday, 22 December 2016

GALERIA # Padang Ipoh

Royal Ipoh Club

Sekitar jam 7.30 pagi

Tumpuan kaki jogging dan kaki riadah

Bendera gergasi negeri Perak

Cititel Express Hotel

Pokok Casuarina, katanya ditanam sejak zaman kolonial 

Pancuran air

Jinak-jinak merpati, ku mampir kau lari jua

- Ketam Batu -

Wednesday, 21 December 2016

ROAD TO PADANG IPOH (2016) - Amanjaya Junior Cup 2016

Road To Wembley !

Belum tiba masanya, masih jauh yang perlu dilangkau !

Kita Road To Padang Ipoh dahulu !

Trip aku sekeluarga ke Ipoh pada kali ini khusus untuk menyapot penyertaan anak aku dalam Amanjaya Junior Cup 2016. Alhamdulillah anak aku terpilih sebagai salah seorang pemain untuk kejohanan tersebut yang berlangsung pada 10/12/2016. 

Kembara 'Road To Jalan Ipoh' kami bermula lewat petang Jumaat. 9/12/2016. Asalnya mahu bertolak awal kerana aku sedia maklum, lebuhraya pasti akan sesak kerana musim cuti sekolah, juga kerana cuti hujung minggu yang agak panjang sempena Maulidur Rasul dan keputeraan Sultan Selangor.

Rancang macam mana pun, jam 6 petang juga baru kami tinggalkan rumah. 

Disebabkan hujung minggu yang panjang juga, kami menghadapi kesukaran untuk mendapatkan tempat penginapan. Kesemua hotel yang bagus-bagus habis ditempah. 

Cuma beberapa hotel bajet yang masih available, tapi aku membawa bersama bayi berusia 8 bulan. Aku rasa akan buat keadaan jadi tidak selesa jika menginap di hotel sebegitu.

Nasib baik juga last minute terjah booking.com tiba-tiba ada bilik yang masih available di Impiana Hotel Ipoh, Alhamdulillah.


Perjalanan yang perlahan tapi lancar pada mulanya, jadi tersengguk-sengguk bila melepasti RnR Tapah. Kesemua lorong menjadi sesak, ditambah pula dengan hujan. 

Khabarnya ada kemalangan, maklumat dari wasap menyarankan susur keluar ke jalan alternative. Bermaksud menggunakan jalan dalam atau jalan lama ke Ipoh.

Tidak bagi aku, sebab aku ada masalah untuk memandu pada waktu malam. Guna jalan lama yang gelap dan tidak pula familiar bagi aku akan menyukarkan lagi keadaan.


Tarak apa, kita pelan-pelan kayuh. Tak lari Ipoh dikejar ye tak? Aku cuma drive slow and steady dan akhirnya perjalanan menjadi lancar kembali selepas melepasi lokasi kemalangan. Peliknya kemalangan berlaku dilaluan setentang tetapi kenapa laluan kami pun turut sama sesak?


Sekitar jam 9 malam baru kami memasuki bandar Ipoh. Sebelah tangan pegang stereng, sebelah tangan lagi sibuk snappy-snappy. Memang mencari nahas ! Ha ha ha !

Tapi aku memang drive perlahan saja, kenderaan pun tidak banyak pada malam tersebut. Bagus untuk mereka yang suka memandu secara santai sambil menikmati panorama bandaraya Ipoh pada waktu malam.


Menghampiri trafik light di Jalan Raja DiHilir. Nampak banyak kenderaan ini pun sebab adanya trafik light.


Lepasi sahaja mana-mana trafik light, inilah keadaan jalan di bandaraya Ipoh pada malam tersebut. Mana kereta yang lain, entah aku pun tak tahu. Semua pakat-pakat tido awal kut !


Sebaik sahaja tiba di Impiana Hotel, check-in, naik bilik untuk letak barang dan turun pula ke coffee house untuk makan malam. Penginapan aku di Impiana disertakan dengan 2 voucher untuk makan malam, jadi tak perlu susah-susah keluar untuk jalan-jalan cari makan ! Nanti aku buat entri khusus untuk menceritakan pengalaman aku menginap di Impiana Hotel Ipoh !


Usai makan malam, bini aku kata dia perlu beli sedikit barang keperluan. Jam sudah melepasi pukul 10 malam, sah-sah kedai sudah tutup. Jadi option yang ada cumalah 7-E. Aku tak adalah pandai sangat dengan selok belok bandaraya Ipoh, tapi ada juga lah laluan yang aku agak familiar dan tahu mana letaknya 7-E. Maka tak adalah bazir masa pusing sana pusing sini semata-mata menggagau 7-E tengah-tengah malam.


Pelancong dari Tanah Besar China, ke-poh-chi dan meriah dengan suara berbual. Aku dalam kereta tertutup pun masih boleh dengar isi perbualan mereka. Paham le sikit-sikit hasil selalu nonton cerita cina kat tv he he he !


Octagon, setentang dengan 7-E tempat bini aku kelebek barang keperluan. Aku pun tak pasti apa benda Octagon, bangunan komersial kut.

Pusing-pusing sekejap, tapi mata tak tahan sudah mengantuk. Semua nak cepat-cepat balik hotel dan tidur.

...... esok paginya


Jam 5 pagi anak aku dah bangun. Tak sabar nak bersaing dalam kejohanan Amanjaya Junior Cup 2016. Siap mandi dan solat segala, 6.30 pagi terpacak depan coffee house untuk bersarapan. Tapi malangnya, 7 am baru depa get ready !

Malas untuk menunggu, naik semula ke bilik dan sarapan secara ala kadar. Kemudian aku dan anak aku menuju ke Padang Ipoh. Bini dan anak-anak aku yang lain mengambil keputusan untuk menunggu di hotel sahaja.


Seronoknya, jalan lengang selengangnya. Damai dan cukup damai ! Jarak Impiana ke Padang Ipoh tak jauh mana, dalam keadaan trafik seperti di atas, kurang 10 minutes boleh sampai.


Aku cuba ambil gambar di sini malam tadi, sebab cantik dengan lampu-lampuan tapi tak sempat bila trafik light bertukar dari merah ke hijau.


Destinasi 'Road To Padang Ipoh'. Jika dibaca, Padang Ipoh ini pun banyak menyimpan sejarah, sisipan sejarah Ipoh itu sendiri dan juga sejarah negeri Perak. Inshaa Allah jika ada rezeki, aku nak tulis sedikit entri berkaitan Padang Ipoh atau awek Waze sebut "Ipoh Padeng" !


Team anak aku sedang warm-up !

Team lawan.

Juga team lawan.

Ini juga team lawan.

Para pegawai perlawanan.

Pemain, pegawai pasukan, penyokong dan para ibu-bapa.

Nasib pasukan anak aku tidak berapa baik untuk tahun ini, tapi menunjukkan peningkatan berbanding tahun sudah. Tidak memenangi kejohanan tetapi mengutip banyak pengalaman baru dan berharga.

Padang Ipoh ini agak strategik jugalah untuk sebarang aktiviti. Nak solat pun senang sebab dekat sangat dengan masjid India dan masjid negeri. Nak makan-makan pun ok je sebab dikelilingi banyak kedai makan. Hotel Cititel Express pun dekat, bank-bank dan bangunan komersial lain pun cukup hampir.

Kalau ikutkan malam tersebut aku bercadang untuk bermalam lagi di Ipoh. Tapi sampai ke sudah tiada bilik hotel yang kosong. Selesai kejohanan, aku sekeluarga terus bertolak pulang. 

Mengantuk dan penat. Hampir terlelap semasa pemanduan, Alhamdulillah masih dipelihara Allah dari segala kecelakaan.

- Ketam Batu -

Tuesday, 20 December 2016

BOB-APP-ETIT # Patron Bakery & Cafe @ Tanjong Malim

Patron Bakery & Cafe
No.38 Jalan Bernam 1
Taman Bernam Baru
35900 Tanjong Malim
Perak

Facebook : Patron Bakery & Cafe



Aku tertarik untuk mencuba antara cafe terbaru di Tanjong Malim, Patron Bakery & Cafe. Lagipun ada kain rentang depan kedai berkenaan dengan promotion patron economy set, chicken chop yang sememangnya antara hidangan peberet anak-anak aku.

Usha dari luar, nampak tak ramai orang, jadi aku agak tak perlu ambil masa lama untuk menunggu santapan tiba. Aku sebenarnya ada masa yang agak terhad pada masa tersebut, tapi dah anak-anak merengek nak menyantap chicken chop, aku layankan saja.

Menu-menuan terus datang mengadap sebaik sahaja montot kami mencecah kerusi. Orang tak ramai kan, cepat aje kena entertain. Terus galak anak-anak aku membelek menu, macam semua dalam menu nak dimakannya. 

Lama pula anak-anak aku membelek menu, terus aku bagi kata putus sebab kami tak boleh lama. Aku order chicken chop untuk depa beserta minum-minuman Coke dan Sprite. 

Bini aku order chili burger dan lemonade. Asalnya aku tak mahu makan, tapi tak kan nak duduk tengok orang makan saja kan. Jadi aku pun order sama dengan bini aku, chili burger dan air, cuba vanilla sedas. 

Time untuk snappy-snappy sementara menunggu hidangan dipersiapkan oleh chef kehormat.

Geram anak-anak aku tengok patung robot dan mainan yang dijadikan hiasan di atas para-para.

Susun atur dalaman kedai. Buat masa ini belum ada ruang makan luaran untuk perokok tegar !

Bagi aku, dengan keadaan pelanggan yang tidaklah ramai, tempoh masa menunggu untuk makanan tiba agak lama jugalah. 

...... dan bila makanan tiba !

Patron Great Chili Burger, RM14.00

Chicken chop, RM13.00

Tergaman seketika masa burger aku sampai. Aku andaikan burger mestilah guna roti burger yang bulat tu kan? Tapi kat sini guna roti sandwich !

Memang ada ye burger guna roti sandwich, ke aku yang ketinggalan MRT? Patron Great Chili Burger kalau aku boleh describe dia punya komposisi; dua keping roti sandwich mengepit erat selonggok daging cincang beserta dengan kekacang panggang. Yup, dia guna daging cincang ! Kemudian ada salad, hirisan tomato dan timun diletakkan disisi sebagai penambah perisa.

30 minit kemudian !

Puas anak-anak aku duk kelebek makanan, cuba makan tapi memang tak kena dengan selera. Ada something yang tak berapa nak masuk. Makan ayam, lain-lain tinggal. 

Aku pula cuba habiskan burger tadi, tak nak membazir le katakan. Tapi tetap juga tertinggal sisa yang tak boleh dihabiskan. Bini aku pun sentuh sikit-sikit saja burger yang dia order.

Nak kata apa ye? 

Tak kena dengan selera kami kut ! Maklumlah, dah biasa makan burger tepi jalan je he he he !

Total damage, RM73.00

- Ketam Batu -

Monday, 19 December 2016

HIPPOPO BABY SPA & WELLNESS @ Setia City Mall

Termakan dengan hasutan family friend, aku laki bini angkut anak bongsu kami ke baby spa, HIPPOPO di Setia City Mall.

HASUTAN ! Macam jahat sangat bunyinya ha ha ha ! 

Kami pun ada gugel, akan kebaikkan spa untuk perkembangan bayi. Rupanya memang banyak manafaat untuk tumbesaran bayi. 

Lupa nak habaq, HIPPOPO menawarkan khidmat urutan untuk bayi dan juga swimming ! Lain-lain perkhidmatan belum ada. 

Ada satu baby spa di AEON Shah Alam siap tawarkan perkhidmatan manicure dan pedicure untuk bayi ! Curlass bebudak sekarang !

Kalau ikutkan risalah oleh HIPPOPO, swimming bagus untuk kestabilan emosi bayi. Juga untuk menguatkan jantung, paru-paru dan bagus untuk perkembangan otot bayi.

Baby massage pula bagus untuk tidur yang lena dan cukup. Baby aku lepas kena massage memang lena tidur dan kurang meragam. Tapi sekejap sahajalah, lepas sehari dua, perangai meragam datang balik. Maknanya kena kerap massage untuk hasil berpanjangan.

HIPPOPO di Setia City Mall bertemakan pantai. Setiap cawangan HIPPOPO ada tema masing-masing. Boleh rujuk risalah dan website mereka untuk info lanjut : HIPPOPO

Pada kunjungan pertama, staf atau fisioterapi akan memberikan penerangan yang panjang lebar berkenaan HIPPOPO, kebaikkan swimming, kebagusan baby massage, apa yang akan dilakukan ke atas baby dan banyak lagi. 

p/s : aku memang tabik spring dengan service dan sikap mesra pelanggan staf HIPPOPO @ Setia City Mall. Cawangan lain pun sama kut !

Kalau bersetuju, parents boleh pilih nak ambil package atau sesi berasingan mengikut kemampuan masing-masing. Juga bergantung kepada minat baby, ada yang suka main air, ada yang takut air. Ada yang suka kena massage, ada yang meraung kalau orang lain yang pegang.

Ada beberapa jenis sesi dan packages boleh parents pilih. Untuk baby swim sahaja, harganya RM30 untuk 30 minutes. Baby massage pula RM38 untuk satu sesi selama 20 minutes. Package baby swim dan baby massage untuk satu jam atau satu sesi adalah RM88.

Ada juga package swim unlimited, RM1088 dan valid untuk tempoh 12 bulan. Maknanya dalam tempoh 12 bulan, parents boleh bawa baby untuk swimming di HIPPOPO tanpa had, nak datang hari-hari pun boleh !

Macam aku, disebabkan pertama kali, kami ambil packages baby swim dan baby massage, RM88 untuk satu jam. Nak lihat dulu sama ada baby kami ok ke tak dengan air dan massage.

Rupanya kau suka ye nak !

Ok, habis sesi tersebut terus aku sign-up packages RM359 !

Packages RM359 ini sempena dengan Christmas. Valid untuk tempoh 6 bulan, dengan 6 sesi baby spa. Setiap sesi ambil masa satu jam untuk baby swim dan baby massage. Kira untung jugalah, kalau ambil sesi tunggal kena bayar RM88, kalau ambil package RM359, kos satu sesi jadi cuma RM59++

Sementara baby aku swimming dan kena massage, aku ambil peluang untuk snappy-snappy sekitar spa.

Risalah kesihatan - mouth, hand and foot diseases.

Malaysia Book of Records - Hippopo spa bayi pertama di Malaysia.

Tema HIPPOPO Setia City Mall.

Interior spa.

Swimming pool untuk baby.

Juga untuk baby.

Massage table.

Produk yang terdapat di HIPPOPO. Pakaian bayi juga turut dijual dengan harga yang berpatutan.

Benefits of baby spa !

Actually, masa entri ini ditulis, baby aku dah 2 kali ke HIPPOPO. Kunjungan kali kedua baru aku realised, ruang dalam spa agak terhad, akan jadi sesak bila ahli rombongan terlampau ramai.

Jadi pada pendapat aku, biar parents dengan baby sahaja yang masuk ke dalam spa. Ahli rombongan lain seperti atuk dan nenek, pakcik makcik dan jiran tetangga tunggu sahaja kat luar. Ataupun pi window shopping jauh-jauh.

Kalau kurang orang, pelanggan dan staf lebih selesa, juga mengurangkan contact untuk sebarang jangkitan. Pendapat peribadi aku lah.

p/s : aku laki bini takut nak potong kuku baby kah kah kah !

- Ketam Batu -