Wednesday, 30 November 2016

BON-APP-ETIT # Garden Seafood Tanjong Malim

Garden Seafood
8 Jalan Wangsa Utama
Taman Wangsa
35900 Tanjong Malim
Perak.

Phone : +605-458 3398

Operation hours : Daily 11 am - 11 pm

Satu dari dua kedai chinese food yang memiliki sijil halal di Tanjong Malim, jika aku tidak silap. Menjadi pelanggan Garden Seafood untuk belasan tahun yang lampau. Bukan untuk setiap hari tapi agak kerap jugalah makan di sini terutamanya hujung minggu.

Kebiasaan Garden Seafood akan penuh sesak pada hujung minggu. Dibanjiri oleh bukan sahaja dengan penduduk setempat, tapi juga oleh para pelancong yang dibawa oleh deretan bas persiaran. Tapi biasanya pelancong ada ruang khas untuk mereka. Jadi tidaklah mengganggu kami yang bukan pelancong ini.

Tiba-tiba tour guide inteprem semasa aku nak snap ruang makan untuk para pelancong. Ini baru segerombolan kecil, kalau dua tiga bas persiaran tiba serentak memang penuh sesak tempat ini. Juga hingar bingar penuh meriah terutamanya jika pelancong tersebut dari Tanah Besar China he he he !

Menu ada pelbagai variasi. Boleh pilih sama ada nak makan seafood, non-seafood, eksotik seperti rusa dan ostrich, juga vegetarian. Pendek kata sesuai untuk pelanggan dari pelbagai lapisan masyarakat.

Harga mampu makan, dan bukan sekadar mampu tengok. Aku pun tak perasan, rasanya harga masih kekal sejak belasan tahun lalu. Jika ada sebarang peningkatan pun, masih agak minimal sampai aku tak perasan. Tapi aku memang, kalau makan, dan sedap memang tak peduli apa yang berlaku di sekeliling !

Kangkung goreng belacan, sotong goreng, ikan masak masam manis dan tofu bean curd. Small size. Actually ada order ayam goreng, tapi tidak sampai !

Total RM70++ termasuk nasi putih 4, minuman untuk 4 orang plus semangkuk meehun soup. 

Tarikan utama makan di sini bukan sekadar pada makanan sahaja. Tapi tatarias kedai, cukup menarik. Owner peminat tegar barangan antik. Koleksinya turut dipamerkan di kedai.

Koleksi jam lama, photo, basikal dan sebagainya.

Makan sambil cuci mata !

- Ketam Batu -

Tuesday, 29 November 2016

BON-APP-ETIT # Sandwich Ustaz Kopi

Pinjam gambar dari Gugel. Mohon kebenaran pemilik asal untuk guna.

Ustaz Kopi merujuk kepada jenama perniagaan yang diusahakan oleh sekumpulan guru agama untuk meraih pendapatan tambahan.

SOP mereka cukup mudah. Berniaga kopi dan sandwich di persimpangan lampu isyarat.

Cerita mereka ini sememangnya sudah lama viral.

Cuma aku yang selama ini sekadar jadi pemerhati. Seronok melihat kreativiti mereka dalam mencari rezeki lebih.

Sandwich sardin !

Sehinggalah dua minggu lepas aku berhasil menjadi pelanggan mereka.

Saja nak cuba-cuba keenakkan sandwich dan kesegaran kopi mereka.

Tapi kopi ustaz cepat nau sold out !

Selama ini pun bila aku tiba ke lokasi mereka berniaga, cuma sandwich yang masih berbaki.

Sandwich ada dua, sama ada sandwich telur ataupun sandwich sardin. Cuma 2 ringgit untuk satu paket berisi dua keping roti sandwich yang dipotong dua.

Sedap tapi sekejap saja aku telan. Lekat celah gigi sahaja. Tengok saiz perut aku, kurang-kurang lima paket sandwich kena beli dari ustaz baru terasa perut tidak kosong.

2 ringgit kali 5 packet, 10 ringgit !

Banyak nau la pulok ongkos untuk breakfast ! Beli 1 sekadar untuk rasa bolehlah, kenyang pasti tidak.

- Ketam Batu -

Monday, 28 November 2016

BON-APP-ETIT # Restoran Faizal Behrang 2020

Luaran biasa-biasa sahaja. Mudah untuk cari, simpang masuk ke Behrang 2020 dari jalan utama, sebelah kiri nampak Masjid Biru Behrang 2020 dan sebelah kanan deretan kedai termasuklah Restoran Faizal.

Setting kedai pun biasa-biasa juga. Gambaran gelap sebab segan nak pakai flash. Hujung minggu dan masih awal pagi, jadi pelanggan masih belum ramai.

Menu sarapan pagi juga biasa-biasa. Selera luar bandar seperti nasi goreng, mee goreng dan mee hun goreng. Presentation pun ala kadar. Tapi orang kampung aku kata don't judge nasi goreng by dia punya bekas !

Nasi lemak pun ada. Aku memang suka sambal nasi lemak yang banyak bawang ! Ikan bilis sikit tarak apa, jangan bawang yang kurang !

Sarapan seorang chempiang ! Sambal bawang, campur-campur mee dan nasi goreng. Teh tarik kurang manis sebagaia pelengkap.

Bagai dikata oleh berita yang disampaikan dari mulut ke mulut. Menu biasa-biasa sahaja tapi sedap, cukup rasa dan cukup perencah. Harga pula amatlah berpatutan. Apa lagi yang sang chempiang mahu ?

Makan sedap, dan murah ! Alhamdulillah.

- Ketam Batu -

Friday, 25 November 2016

JEJAK MASJID # Masjid Sultan Abdul Samad @ Masjid KLIA

Masjid ini dahulunya dikenali sebagai Masjid KLIA, kerana dibina oleh Malaysia Airports Holdings Berhad dan lokasinya tidak jauh dari KLIA.

Pembinaannya bermula pada tahun 1997 dan siap sepenuhnya pada tahun 1998. Seterusnya dirasmikan oleh Pemangku Sultan Selangor pada waktu itu, Tengku Idris Shah pada 12 Ogos 2000.

Senibina masjid ini dikatakan gabungan senibina tradisional Melayu dan Timur Tengah.

Jumlah kubahnya adalah 3 manakala minarets pula 2.

Facebook : Masjid KLIA

Sewaktu LCCT masih beroperasi, aku kerap singgah di masjid ini, sama ada untuk menunaikan kewajipan kepada Yang Maha Esa, ataupun sekadar menghabiskan masa sementara menunggu waktu berlepas.

Tetapi sebaik sahaja KLIA2 berdiri megah, aku tidak lagi melencong ke Masjid KLIA, sebaliknya solat sahaja di surau KLIA2.

Sehinggalah beberapa hari yang lepas, tergerak hati aku untuk sana. Sewaktu dalam perjalanan ke KLIA, kebetulan masuknya waktu Asar.

FIL gusar sebab telah masuk waktu dan aku pula terlajak RnR. 

Masjid KLIA pilihan yang tepat dan paling dekat untuk bersolat pada masa itu.

Menghampiri masjid, baru aku tahu namanya kini telah bertukar kepada Masjid Sultan Abdul Samad.

Keadaannya masih sama seperti beberapa tahun yang lepas. Tidak banyak perubahan.

To be continued, pics akan menyusul kemudian !

Update 28/11/2016

Kubah dan menara Masjid KLIA.

Laluan !

Pandang belakang !

Pandang depan !

Wudu' or ablution area.

Laluan hijau, brilliant idea untuk elakkan dari tergelincir kerana lantai agak licin terutama jika hari hujan.

Ruang solat luar @ open air.

Dewan solat utama.

Taman @ smoking area ?

Lega ! Berhampiran ablution area.

- Ketam Batu -

Thursday, 24 November 2016

VISIT PERAK 2017 # Taman Herba Negeri Perak

Alu-aluan ! Tiket dilupa jangan, murah je !

Taman Herba Negeri Perak
Batu 1, Jalan Simpang Pulai
Kampung Kepayang, Batu Gajah
31300 Gopeng
Perak

Tel : +605-357 2290

Open Daily;


  • Monday - Thursday (8.30 am - 4.30 am)
  • Friday (8.30 am - 12.00 pm, 2.45 pm - 4.30 pm)
  • Saturday - Sunday (9.00 am - 3.00 pm)
  • Public Holidays (Special/Official Request)


Admission Fee : RM2 (Adult), RM1 (Below 12 Years Old)



Tidak sah ke Gopeng kalau tak menyinggah ke Kellie's Castle dan Taman Herba Negeri Perak !

Lokasi dua iconic pelancongan negeri Perak ini tidak jauh di antara satu sama lain.

Aku pernah melawat Kellie's Castle sebelum ini, tapi pada masa tersebut terlalu lewat untuk aku singgah ke Taman Herba Negeri Perak.

Taman ini menerima kehadiran pengunjung setiap hari kecuali pada hari kelepasan am.

Sempena VISIT PERAK 2017, pada hemat aku pihak taman sedaya upaya sedang meningkatkan kemudahan di taman ini untuk keselesaan pengunjung. 

Pintu utama pada waktu ini ditutup untuk dinaik taraf, katanya melibatkan pembinaan ticket booth yang baru.

Pintu masuk alternative dibuka buat sementara, menantikan siapnya pintu masuk utama diubahsuai.

Kehadiran pengunjung disambut oleh kehijauan pepohon herba, buah-buahan dan juga tumbuhan renek yang lain.

Juga tasik yang agak luas, tapi kurang diselenggara !

Pengunjung perlu memandu menuju blok pentadbiran, yang mana letaknya kaunter penjualan tiket.

Cuma 2 ringgit untuk dewasa, 1 ringgit untuk kanak-kanak.

Cukup murah !

Masa aku lawat taman herba ini, sekumpulan pekerja sedang mendirikan khemah untuk kerja nikah kawen !

Rupanya taman ini juga menyediakan kemudahan untuk menyewa tapak bagi mengadakan majlis kenduri kendara !

Bagus untuk mereka yang mahukan tema dalam taman, ataupun tidak mahu terperap di dewan seperti kebiasaan !


Pentadbiran dan kaunter tiket.

Sempoi hirup angin petang di tepi tasik sambil hirup kupi panas !

Zoom-in ! Nampak banyak rumpai sebab kekangan bajet untuk kerja-kerja penyelenggaraan.

Sekali hujan lebat daaaaa ! Tumpang berteduh di opis sekejap !

Kaunter informasi yang juga kaunter untuk dapatkan tiket. Hujan masih lebat kat luar. Berpayung pun kepompem basah kuyup nanti.

Produk hiliran berasaskan herba oleh IKS bumiputera. Pihak taman bantu promosi dan pasarkan kepada pengunjung.

Cordial herba !

Hujan pun sudah reda, jom jamu mata dengan hijau-hijauan !


Nasib tidak diterbangkan angin !

Pop kuiz ! anda kenal nama herba ini ?

Pop kuiz lagi ! ini buah apa ?

Sepasang, jantan kaler biru, betina kaler merah !

Anak sungai !

Teduhan untuk semaian dan tanaman herba ! ada empat kesemuanya kalau tak silap ! cuma satu sempat aku singgah sebab cuaca tidak mengizinkan.

Banyak info boleh dikutip !

Nasib aku kurang baik, kunjungan disertakan dengan hujan yang agak lebat. Jadi tak banyak kawasan boleh aku jelajahi.

Its always next time Inspector Gadjet !

Kunjungan singkat tapi cukup berinformasi. Inshaa Allah akan aku singgah lagi jika masih berpeluang.

- Ketam Batu -

Wednesday, 23 November 2016

TRIP KE TELUK BATIK (NOVEMBER 2016) - 07 : Bird Watching @ Vale Eco Centre !

Bird Watching !

Birding - A hobby in which individuals enjoy the challenge of bird study, listing or other general activities involving bird life.

Birder - A person who seriously pursues the hobby of birding

Bird Watcher - A person who watches birds for any reason at all, and should not be used to refer to the serious birder.

Gugel suke-suke untuk cari apa makna dan maklumat lanjut berkaitan aktiviti skodeng burung.

Summary yang aku boleh buat, kalau serius skodeng burung, orang tersebut digelar BIRDER.

Kalau tak berapa nak serius, skodeng burung pun sekadar cukup syarat, orang itu dipanggil BIRD WATCHER !

Mohon betulkan kalau aku salah.

Jadi aku dan anak-anak jatuh dalam kategori Bird Watcher ! sebab skodeng burung sekali-sekala sahaja dan bukan serius mana pun.

Tahun ini pun baru dua tiga kali buat aktiviti bird watching. Kalau kat rumah memanglah tiap-tiap hari skodeng burung bertenggek atas tiang lampu.

Itu tidak dikira sebagai bird watching kut !

Entri ini aku nak cerita berkaitan aktiviti skodeng burung di Vale Eco Centre.

Menurut petugas VEC, station untuk skodeng burung di Hutan Simpan Teluk Rubiah dikenali juga sebagai Bukit Oren.

Oren sebab kawasan tersebut gondol tanpa tumbuhan dan sedikit berbatu. Tanah merah terdedah dan menjadi ke 'oren' an disebabkan reflex cahaya kut !

Untuk ke station tersebut (Station 9 dalam peta pandu arah) tidaklah sesukar mana. Kalau dari pintu masuk VEC, follow sahaja kayu pandu arah.

Aku dan anak-anak buat gear reverse, mula dari Pantai Teluk Batik. Konpius juga pada mulanya, tapi jumpa cari jalan juga akhirnya.

Kalau ikutkan, terdapat beberapa species burung yang agak menarik di VEC. 

Antaranya enggang ataupun hornbill. Tapi sayang, tiada rezeki untuk aku bertembung mata dengan si enggang.

Burung yang menjadi iconic VEC adalah white bellied sea eagle, yang mudah dicerap di Station 9. Rezeki aku untuk melihat sepasang white bellied sea eagle, walau melayang agak tinggi.

Bukit Oren, oren ke ?

Dikenali juga sebagai stesen hutan 9 !

Info berkaitan ahli keluarga sang helang !

Nampak jugalah sepasang white-bellied sea eagle. Betina lagi besar dari jantan ! Pic ini cuma nampak yang jantan, sebab betina suka merewang out of range !

Bukit Oren atau Station 9 ini agak unik jugalah. Keliling hutam rimba, tetiba bukit ini secoet gondol-gondolan.

Rasanya gondol secara alami.

Gugel kenapa, tidak jumpa jawapan. Mungkin sebab area sini agak berbatu, jadi tumbuhan sukar untuk hidup ?

Expert tolong bagi pencerahan !

Terima kasih.

- Ketam Batu -

Tuesday, 22 November 2016

TRIP KE TELUK BATIK (NOVEMBER 2016) - 06 : Hiking @ Vale Eco Centre !

Tidak perlu risau jika badan kurang fit !

Tidak perlu risau jika tidak pandai pandu arah !

Tidak perlu !

Tidak perlu !

Tidak perlu !

Menyusuri denai hutan di Vale Eco Centre atau Hutan Simpan Teluk Rubiah sesuai untuk semua peringkat umur.

Aku berperut boroi dan bersenam sekali setahun pun berjaya harungi denai-denai yang ada. Anak aku sekolah rendah pun dengan kereknya komplen trek kurang mencabar !

Paling penting, setiap denai lengkap dengan pandu arah ! Kalau sesat juga tak tahulah !

Paling utama, sila lapor diri sebelum masuk trek. Tulis nama dan maklumat berkaitan bagi memudahkan staf Vale Eco Centre mengambil apa-apa tindakan yang perlu jika sesuatu yang tidak diingini berlaku.

Air pun jangan lupa. Minum air lebih sikit Din, bagus untuk proses pencernaan (iklan teh rerama gold dalam Radio Klasik !).

Ada pelbagai laluan : laluan utama (400 m), laluan air terjun (1400 m) dan laluan pantai (2200 m). Aku pilih laluan pantai sebab nak skodeng burung !

Info menarik disepanjang denai. Anda akan temui beberapa station hutan yang lengkap dengan segala macam info, juga kerusi-kerusi kayu untuk melabuhkan bontot seketika.

Ara hutan !

Periuk kera ! Kera pun tak pernah tahu dia ada periuk !

Lompat si katak lompat !

Rehat ambil napas sambil baca info ! Tiap kali jumpa station hutan, aku dan anak-anak pasti akan menyinggah mintak nyawa !

Penghujung !

Jalan keluar dari hutan ke pantai.

Aku memilih laluan pantai. Santai-mantai, aku dan anak-anak habiskan dalam masa lebih kurang 2 jam. 

2 jam pun sebab kerap berhenti, sama ada aku nak ambil nyawa ataupun sebab anak-anak aku excited terjumpa serangga atau tumbuhan pelik.

Denai hutan yang aku dan anak-anak harungi tembus ke Pantai Teluk Batik. Sebab itu nama denai tersebut 'laluan pantai !'.

Dengar saja bunyi deruan ombak, lega ! Akhirnya berjaya tamatkan !

Tanpa guide, dan hanya berpandukan papan pandu arah semata-mata. Yakin boleh !

Lepak-lepak tepi pantai Teluk Batik ambil angin dan ambil napas hilang penat. Seperti biasa, aku larang anak-anak mandi laut.

Tiba-tiba anak-anak aku cakap "Kalau tak boleh mandi laut, jom masuk hutan balik !"

Excited punya pasal, dan masih belum puas, aku dah anak-anak buat gear reverse. 

Masuk semula ke hutan dan cari denai ke tempat bird watching pula !

Tadi masa di laluan utama dah nampak simpang ke bird watching station, tapi kononnya nak menjengah pantai dahulu.

Next entry aku cerita pengalaman skodeng burung !

- Ketam Batu -